Injectie bij een zenuw bij het ruggenmerg
Inleiding U bent door uw arts verwezen naar Pijncentrum in de Victoria Kliniek. Deze folder geeft u informatie over een andere mogelijkheid voor pijnbestrijding, dan een behandeling met behulp van medicijnen. Toepassing van een andere vorm van pijnbestrijding kan nodig zijn als de pijn niet voldoende wordt weggenomen, bijwerkingen van medicijnen niet meer aanvaardbaar zijn, of als patiënten overgevoelig zijn voor de medicijnen. Als u pijnklachten heeft die uitgaan van uw wervelkolom, dan komt u in aanmerking voor behandeling met een epidurale injectie. Wat is een epidurale injectie? In veel gevallen wordt rugpijn veroorzaakt door zwelling of irritatie rond de belangrijke zenuwen in de rug. In het ruggenmerg kanaal bevinden zich de zenuwen die de pijn naar de hersenen geleiden waardoor de patiënt de pijn ervaart. Raken deze zenuwen bekneld (bijvoorbeeld bij een rughernia) dan heeft u rugpijn met uitstraling naar één of beide benen. De behandeling met een epidurale injectie is er op gericht deze zwelling en irritatie rond de zenuw af te doen nemen. Een epidurale injectie is een injectie dicht bij de pijnlijke zenuw. Deze zenuw ligt in de buurt van het ruggenmerg. Epiduraal betekent ‘bij het vlies dat om het ruggenmerg ligt’. Met een naald wordt de ontstekingsremmende vloeistof net buiten dit vlies om het ruggenmerg gespoten. Let op !
U moet thuis geen specifieke voorbereidingen treffen, tenzij uw anesthesioloog/pijnarts anders aangeeft.
De behandeling gebeurt meestal ambulant. In principe mag u gewoon
eten en drinken en uw medicatie innemen, tenzij uw anesthesioloog/pijnarts anders afgesproken heeft.
Op de dag van uw behandeling mag u niet deelnemen aan het verkeer.
Zorgt u ervoor dat iemand u thuis kan brengen.
Neemt u bloedverdunners? (zoals Plavix®, Marcoumar®, Sintrom®, Ticlid®, e.a…).Overleg met uw anesthesioloog/pijnarts of u hiermee moet stoppen voor de ingreep. Na de behandeling kunt u weer met de antistolling doorgaan.
Indien u zwanger bent, vermeld dit vooraf aan uw anesthesioloog/pijnarts.
Patiënten met suikerziekte die behandeld worden met insuline of tabletten, merken soms dat hun bloedsuikers gedurende enkele dagen of weken verhoogd zijn. Pas uw behandeling hieraan aan, eventueel in overleg met uw huisarts of diabeet verpleegkundige.
Heeft u een allergie voor jodium of andere ontsmettingsmiddelen,
pleisters, contrast- of verdovingsmiddelen? Meld dit dan voor de start van de behandeling.
Als u ziek bent op de dag van de behandeling neemt u dan contact op
met het pijncentrum. De behandeling Na de plaatselijke verdoving van uw huid wordt een naaldje via uw rug ingebracht tot in de ruimte rondom het ruggenmerg. Daarna krijgt u een injectie van een verdovingsvloeistof en soms een ontstekingsremmend middel. Dit ontstekingsremmend middel is een corticosteroïd (bijnierschorshormoon), depomedrol of kenacort. Dit inspuiten kan een drukkend gevoel geven in uw hoofd of in uw rug. De behandeling kan plaatsvinden ter hoogte van uw nek, borstkas, lage rug of stuitje. Als de behandeling plaatsvindt in uw nek of rondom uw stuitje, gebruiken we soms röntgenapparatuur om de exacte plaats te vinden.
Hoe lang duurt de behandeling? De behandeling duurt meestal niet langer dan tien minuten. De behandeldag. U meldt zich op de afgesproken dag en tijd aan bij de receptie in de Victoria Kliniek. Resultaat Het resultaat van de behandeling kunt u na drie tot vier weken beoordelen. Dit komt doordat het ingespoten medicijn, geruime tijd moet inwerken. Soms is het resultaat al eerder merkbaar. Soms is herhaling van de behandeling nodig. Complicaties De behandeling wordt zorgvuldig uitgevoerd, toch bestaat er een kleine kans op het optreden van een van de volgende complicaties:
Er kan napijn optreden ten gevolge van deze injectie. Deze napijn kan enkele dagen aanhouden. U kunt hiervoor eventueel pijnstiller innemen (bijvoorbeeld paracetamol volgens bijsluiter.)
Bij vrouwen kunnen opvliegers optreden en kan de menstruatie korte tijd verstoord raken.
Patiënten met suikerziekte (die insuline gebruiken) merken soms dat hun bloedsuikers gedurende enkele dagen verhoogd zijn.
Bij de behandeling kan het ruggenmergvlies worden aangeprikt. Dit kan aanleiding geven tot hoofdpijn klachten. Als ernstige hoofdpijn langer dan twee dagen aanhoudt, neemt u contact op met de polikliniek.
Krijgt u koorts (al dan niet met hoofdpijn), of zijn er tekenen van ontsteking (zoals roodheid, pijn of vochtafscheiding)? Waarschuw dan de polikliniek.
Contactgegevens Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de polikliniek pijnbestrijding in de Victoria Kliniek op telefoonnummer: 0111-418700. Na openingstijden kunt u in geval van spoed contact opnemen met de huisarts of de spoedeisende hulp(HAP) van het Admiraal de Ruyter ziekenhuis in Goes op telefoonnummer: 0113-234000.
VICTORIA KLINIEK Koning Gustaafweg 2 4301 NP Zierikzee Telefoon: 0111-418700 www.victoriakliniek.nl E-mail: [email protected]
Film4 and UK Film Council Present in association with The Wales Creative IP Fund and The Film Agency for Wales in association with Optimum Releasing and Protagonist Pictures in association with Red Hour Films Warp Films Production SUBMARINE A FILM BY RICHARD AYOADE DIRECTED & WRITTEN BY RICHARD AYOADE BASED ON A NOVEL BY JOE DUNTHORNE STARRING CRA
credits available for this article — see page 88. Special Report Nutritional Update for Physicians: Plant-Based Diets Philip J tuso, MD; Mohamed h ismail, MD; Benjamin P ha, MD; carole Bartolotto, Ma, RD daily; and atorvastatin, 20 mg daily. He Abstract The objective of this article is to present to physicians an update on plant-based diets. daily; glipizide, 5 mg daily; and 10 units